Monday , June 24 2024

PETAR SAMARDŽIĆ: Sremačka ravnica, Fruškogorje i reka Sava imaju ogroman potencijal za razvoj seoskog turizma

Da je poljoprivreda glavna privredna grana u Sremu, jedan od primera je da obuhvata proizvodnju žitarice i industrijskog bilja. U dolinama Fruške gore razvijeno je vinogradarstvo, a važno je i stočarstvo. Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, u intervjuu za Sremske Vesti, kaže da svaka poljoprivredna grana u Sremu može da bude unosan posao.

Delegacija poljoprivrednika iz Opštine Komenda iz Slovenije, posetila je nedavno Sremsku Mitrovicu kao nastavak saradnje i dobrih odnosa ova dva grada. Koji je utisak nakon pomenute posete?

Saradnja Komende i Sremske Mitrovice traje već nekoliko godina. Bilo je zadovoljstvo ugostiti njihove poljoprivrednike, a i oni su izrazili veliko zadovoljstvo našim gostoprimstvom. Posebno su se oduševili toplom dobrodošlicom i tamburaškom muzikom u “Tošinoj kući” u Jarku, ali i paprikašem od mangulice na “Bari Zasavici”. Bitno je reći da su nam Slovenci tokom posete preneli svoje iskustvo u udruživanju, zajedničkom korišćenju radnih mašina, i u nabavci skupe mehanizacije koju potom svi koriste i tako štede sredstva za druge investicije. Njihov način „međususedskog udruživanja“ treba i mi da primenimo, jer bacanje je para ako svaka kuća kupuje svoj traktor za male obradive površine.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

 

Slovenački poljoprivrednici imali su priliku da se bliže upoznaju sa funkcionisanjem naših poljoprivrednika u Sremu. Da li su zadovoljni onim što su videli?

-Agencija za ruralni razvoj organizovala je posetu nekoliko seoskih poljoprivrednih gazdinstava, kao i posetu klanici “Mitros”. Slovenački poljoprivrednici obišli su farmu muznih krava “Nenadović” i modernu farmu svinja kod Milovana Ivankovića u Zasavici. U prouzvodnji mleka oni su dosta ispred nas, ali su se zato oduševili farmom svinja, kao i klanicom „Mitros“, gde su imali priliku da posmatraju čitav proces – klanje, merenje mesnatosti na liniji klanja i obradu svinjskog mesa.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

S obzirom da ste uzvratili posetu Komendi, posetivši jedan od većih poljoprivrednih sajmova u našem regionu, konstatovali ste da je upravo to nešto što nama nedostaje. Da li mi u Sremu imamo potencijal i tu mogućnost da tako nešto realizujemo?

-Komenda je malo mesto, ali izuzetno poznato po tradiciji održavanja prolećnog i jesenjeg poljoprivrednog sajma koji okupi više stotina izlagača i i desetine hiljada posetilaca. Sajam se organizuje na hipodromu, a na njemu je moguće videti mehanizaciju i opremu za poljoprivredu, šumarstvo, komunalne delatnosti, građevinarstvo, kao i stoku, stočnu hranu i još mnogo toga.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Sve te uslove imamo i mi, a u celom Sremu ne postoji jedna takva manifestacija. Imamo prostor – gradski hipodrom, Kazneno-popravni zavod proizvodi prikolice i ostalu poljoprivrednu priključnu mehanizaciju i opremu koju treba ispromovisati, i „vinski“ i „svinjski“ Srem ima šta da ponudi, a i naša sela mogu da se predstave bogatom tradicionalnom gastro ponudom.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Za sada su nam najpotrebniji saveti i podrška saradnika iz Komende, kako bismo napravili sajam po uzoru na njihov.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica omogućila je seoskim proizvođačima da iskorače u svet interneta. O čemu se konkretno radi?

-Mali proizvođači nemaju mogućnost velikog ulaganja u sopstvenu internet stranicu, stoga im je Agencija za ruralni razvoj obezbedila besplatne web stranice i tako omogućila  da do novih kupaca svojih proizvoda dođu putem interneta. Danas puno ljudi koristi internet i to je prilika koju naši vredni proizvođači moraju da iskoriste. Prodaja na kućnom pragu često ne ostvaruje dovoljne prodajne efekte, posebno kod onih koji žele da šire svoju proizvodnju. Na ovaj način svom proizvodu otvaraju vrata šireg tržišta.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Ove godine Agencija je podržala tri proizvođača iz mitrovačkog ruralnog područja: Privatna destilerija “Kazanče” iz Bešenova, “Krompičice sitne ljute” iz Mačvanske Mitrovice i Pilana “Breza” iz Martinaca. Koje voćne rakije nudi privatna, bešenovačka, porodična destilerija možete pronaći na stranici www.destilerijakazance.com. Ljubitelji „jakog“ ukusa i 100% prirodnih, domaćih, slatko-ljutih specijaliteta treba da posete stranicu www.krompicicesitneljute.com.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Martinačka pilana se bavi rezanjem građe, proizvodnjom paleta, izradom montažnih kuća, vikendica i brvnara, izradom štala, korala, zimskih bašta i letnjikovaca, a o ovim proizvodima više informacija možete pronaći na novom sajtu www.pilanabreza.com.  Internet stranice je izradio informacioni portal Agroklub u okviru aWEB servisa, a troškove registracije domena, troškove izrade, smeštaja i održavanja stranica snosi Agencija za ruralni razvoj. Ova tri mala mitrovačka proizvođača dobila su web prezentacije godinu dana na korišćenje, a po isteku ovog perioda proizvođačima će biti ponuđeno da preuzmu obavezu plaćanja usluge održavanja internet stranice po vrlo povoljnim cenama ili da ih ugase, ukoliko se ovakav vid promocije i prodaje pokazao kao neefikasan. Ponosni smo što na ovaj način možemo da pomognemo našim seoskim preduzetnicima da lakše prodaju svoje proizvode, i da učinimo domaći proizvod konkurentnijim i bližim kupcu.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

 

Nedavno je održan  skup farmera, koji je organizovala Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica u saradnji sa “Asocijacijom stočara Srema i Mačve”, domaćinom skupa. Da li je odgoj svinja budućnost Srema i Mačve?

-Cilj organizovanja skupa farmera bio je da se na jednom mestu okupe svi akteri koji na neki način mogu da doprinesu unapređenju odgoja svinja u našem regionu. Stoga su na skupu učestvovali ministar poljoprivrede sa svojim saradnicima, profesor Beuković sa departmana za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu, kao i predstavnici firme “SANO” – proizvođač kvalitetne stočne hrane, i Triglav osiguranja, koji su ukazali na uslove osiguranja u poljoprivredi kod ovog osiguravajućeg društva.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Pozivu su se odazvali i predstavnici klaničkih i prerađivačkih industrija, i time dokazali da je važno da odgajivači i otkupljivači svinja sede zajedno i neguju zdrave poslovne odnose.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Interesovanje farmera je bilo zaista veliko, skupštinska sala je bila mala da primi sve zainteresovane farmere, što samo pokazuje koliko je ovo bitna tema i da je odgoj svinja zaista budućnost i Srema i Mačve. Odgoj svinja može da bude vrlo unosan posao, ali zahteva ozbiljnije udruživanje odgajivača, jer samo udruženi mogu biti konkurentni na tržištu, pojedinačno su izloženi svim pritiscima od strane prerađivača. Stvaranjem proizvođačke zajednice oni bi postali partneri otkupljivačima. Tako stvari funkcionišu i u zemljama Evropske unije.

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

Takođe, održano je više skupova vezano za seoski turizam. Koliko je seoski turizam realan na području Srema?

-Skupovi su bili usmereni uglavnom na potencijalne subjekte u domenu ruralnog turizma, i cilj je bio da im objasnimo svaki korak koji moraju da pređu da bi se  uspešno bavili seoskim turizmom – od ispunjenja osnovnih preduslova i prvog koraka, a to je registracija poljoprivrednog gazdinstva, preko izgradnje i kategorizacije objekata, do promocije i načina informisanja o konkursima i svim aktuelnostima u domenu ruralnog turizma. Sremačka ravnica, Fruškogorje i reka Sava imaju ogroman potencijal za razvoj seoskog, salašarskog, verskog i etno turizma, ali da bi on bio uspešan potrebna je bolja saradnja i koordiinacija vlasnika seoskih turističkih domaćinstava i proizvođača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – kulena, kobasice, sira, vina, ajvara i raznih tradicionalnih jela. 

Фотографија корисника Agencija Za Ruralni Razvoj Grada Sremska Mitrovica

 

Po Vašem mišljenju, koja je najprofitabilnija poljoprivredna grana u Sremu?

-Svaka poljoprivredna grana može da bude unosan posao. U celom Sremu, pa samim tim i na teritoriji Sremske Mitrovice, poljoprivrednici se uglavnom bave ratarstvom, gde je kukuruz dosta isplativ, jer cena je pristojna, a ne zahteva puno radne snage. Dugoročno gledano govedarstvo i svinjarstvo mogu da budu dosta isplativi. S obzirom na to da naši poljoprivrednici u proseku imaju svega nekoliko hektara zemlje, treba da se orijentišu na voćarstvo, jer imamo idealne uslove za razvoj ove poljoprivredne grane. Posebno se treba usmeriti na kulture koje na malim parcelama mogu da daju dobre prinose, a to su lešnik, borovnica, aronija, jagode. O bilo kojoj grani poljoprivrede da se radi, da bi bila profitabilna potrebna su ulaganja, udruživanje i mnogo promena u načinu rada, jer zastarela mehanizacija i oprema, neorganizovana proizvodnja, nabavka i prodaja, onemogućuju napredak i razvoj.

Rezultat slika za poljoprivreda

Planovi za predstojeći period, kada je u pitanju Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica?

-Trenutno pripremamo posetu Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, s obzirom na to da je u planu da na Sajam organizovano vodimo stotinak mitrovačkih poljoprivrednika, kojima ćemo obezbediti ulaznice i prevoz. U narednih par dana očekuje se i potpisivanje ugovora sa udruženjima građana sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, kojima smo dodelili sredstva za finansiranje programskih aktivnosti i poboljšanje uslova rada. Sa ukupno 1.500.000,00 dinara pomogli smo 10 udruženja čiji su programi u funkciji unapređenja ruralnog razvoja i unapređenja poljoprivrede. Čim dobijemo saglasnost resornog Ministarstva raspisaćemo i konkurs za dodelu bespovratnih sredstva za sufinansiranje investicija za nabavku materijala za povrtarstvo i organsku proizvodnju, sa ukupnim budžetom od 2.500.000,00 dinara. Takođe, nastavljamo sa informativnom i administrativno-tehničkom podrškom poljoprivrednicima po pitanju ostvarivanja prava na podsticaje iz svih pravilnika koje raspisuju Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, kao i ostali organi koji svoja sredstva i svoje napore usmeravaju na razvoj rurala i razvoj poljoprivrede.  

IZVOR: www.sremskevesti.rs

Proverite takođe

Sremci na Poljoprivrednom sajmu u Komendi: Iskustva iz Slovenije

Pre deset dana Mitrovčani su ugostili poljoprivrednike iz slovenačkog grada Komenda, u okviru nastavka saradnje …