Friday , April 12 2024

Ravnje

O starim naseljima na teritoriji Ravnja nema posanih istorijskih izvora, ali arheološki tragovi ukazuju na kontinuitet i bogatstvo života. Uzvišenje pored Zasavice, bilo je naseljeno još od praistorije.

Na dva mesta – Kečevine i Trebljevine – nađeni su ostaci iz mlađeg kamenog doba. Na površini polja često se pokazuje rimski građevinski materijal. Na potesu Kletište ima ostataka građevina ili grobnica. Preko Ravnja je išao dosta značajan rimski put prema Drini i dalje na jug.

U srednjem veku Ravnje je verovatno bilo u sastavu države srpskog kralja Dragutina, kasnije u Mačvanskoj banovini. M nogobrojni su ostaci naselja i zaseoka. Pored zasavičke bare nalaze se ostaci iz 11. veka, kao i naselja od 15. do 18. veka. Zapadno od sela, u potesu Bosut, nalazi se mesto Viškupija na kome je bilo naselje iz 15. veka i crkva sv. Marije. Srednjevekovnih nalaza ima i na lokalitetima Zovik, Kletište i Gradac.

Ravnje se pročulo krajem prvog srpskog ustanka, kada se srpska vojska posle pada Loznice 1813. godine premestila u šanac u Ravnju, gde je Miloš Obrenović pružio najžešći otpor turskoj vojsci, koji je trajao 17. dana.

Na ovoj teritoriji bile su kolibe stanovnika Banovog Polja i Glogovca. Današnje selo počelo je da se naseljava posle drugog srpskog ustanka i spada među najmlađe u Mačvi.Među mestima Mačvanske kneževine Ravnje se navodi kao mesto pogodno za trgovinu. Godine 1859. školsku opštinu su činili Ravnje i Zasavica. Smetnje od čestih poplava otklonjene su postepenim podizanjem nasipa.

U selu se nalazi spomenik palim borcima u balkanskim ratovima i prvom svetskom ratu. Spomenik iz drugog svetskog rata sa spiskom 92 borca i 20 žrtava fašizma je srušen i nama ga više.

Broj stanovnika: 1180
Nadmorska visina: 80 m
Površina: 22,2 km²
Udaljenost od Sremske Mitrovice: 24 km