Wednesday , May 29 2024

Polaganje za tartufare

У светлу све већих проблема са експлоатацијом тартуфа и нелегалним активностима у овој области, Миколошко-гљиварски савез Србије, као кровна организација свих гљиварских друштава је одлучио да предузме активности у правцу уређења експлоатације тартуфа. Зоран Јеленковић, председник Миколошко-гљиварског савеза Србије је, између осталог, истакао да је ова акција спроведена заједно са Заводом за заштиту природе који ће легалним тартуфарима издавати сертификате за бављење овим видом експлоатације.

Након спроведених обука, чији програм је написан уз подршку научне комисије, у просторијама Градске куће, у Сремској Митровици, 22. маја је одржано полагање испита за стицање сертификата за комерцијалне сакупљаче тартуфа. Миколошко-гљиварски савез је подршку за организацију обука и полагања испита имао и у локалном Удружењу гљивара „Лисичарска“, затим у Граду Сремска Митровица и Агенцији за рурални развој Града Сремска Митровица. Јелена Милошевић, испред удружења гљивара „Лисичарка“ је подсетила на сукобе који су се дешавали на терену међу тартуфарима, управо као последица неуређености тржишта и, у великој мери присутног, рада у сивој зони. Директорица Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица се управо осврнула на чињеницу да ће се овим обукама и полагањем испита, у будућности избећи понављање инцидената којих смо сви заједно били сведоци у прошлости.

Преко 80 кандидата је узело учешће у полагању испита којим су добили прилику за легалан рад, а поред тога и прилику за тестирањем стеченог знања у овој области, са нагласком на стручно руковање тартуфима, као и потребу за заштитом станишта и природе приликом експлоатације, уз, наравно, и знање о препознавању тартуфа. Маја Караман, као едукатор и председник комисије за полагање је подвукла потребу за буђењем свести тартуфара када је реч о последицама које њихове активности остављају на животну средину, и овом приликом апеловала на одговорнији однос према самима себи, природи и будућим генерацијама.

 

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …