Sunday , April 28 2024

“MIHOLjSKI SUSRETI SELA” U VELIKIM RADINCIMA

U centralnom selu Fruškogorja, Velikim Radincima, održani su „Miholjski suresti sela“, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, u organizaciji Gradske uprave za kulturu i sport, gradske Agencije za ruralni razvoj, Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica i MZ „Veliki Radinci“.
Upriličen je prigodan kulturno-umetnički program, a prisustvovali su i predstavnici lokalne samuprave na čelu sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović.

Predstavilo se 9 sela, kao i brojna udruženja i proizvođači na ukupno 17 štandova. Dobre zakuske nije falilo, zahvaljujući vrednim rukama žena koje su pripremile razne slane i slatke đakonije, uz kvalitetne domaće sokove, rakije i vina. Za najmlađe su upriličene sporstke aktivnosti, kao i radionica pustovanja vune, uz takmičenje orača, lovaca, takmičenje žena u pravljenju lepinjica i muškaraca u spremanju kotlića.

Manifestaciju je otvorila Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj. Tim povodom ona je rekla da je manifestacioni turizam od velikog značaja za selo, a kao što sam naziv manifestacije kaže, Veliki Radinci su mesto susreta sela i ljudi, gde je pripremljeno po nešto za svačiji ukus.

Pavlović je dodala da ovakve manifestacije čuvaju tradiciju, pišu istoriju i uče decu o tome šta je naša kultura i baština, kako bi znali da vole svoje, a poštuju tuđe.

Predsednik MZ „Veliki Radinci“ Miloš Kekić je istakao da moderan način života diktira drugačiji tempo, zbog čega se treba vratiti ovakvim događajima koji okupljaju ljude i sela. Kekić se zahalio organizatorima, kao i Radinčankama i Radinčanima koji su se potrudili da budu dobri domaćini.

Sunčan subotnji dan je više nego poslužio da se po drugu put, u punom sjaju, održe „Miholjski susreti sela“, a cilj je ispunjen. Druženja, pesme i igre nije falilo, a na samom kraju u lovačkom domu „Ševa“ poslužen je tradicionalni kotlić.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za …