Friday , April 12 2024

“MIHOLjSKI SUSRETI SELA” U VELIKIM RADINCIMA

U centralnom selu Fruškogorja, Velikim Radincima, održani su „Miholjski suresti sela“, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, u organizaciji Gradske uprave za kulturu i sport, gradske Agencije za ruralni razvoj, Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica i MZ „Veliki Radinci“.
Upriličen je prigodan kulturno-umetnički program, a prisustvovali su i predstavnici lokalne samuprave na čelu sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović.

Predstavilo se 9 sela, kao i brojna udruženja i proizvođači na ukupno 17 štandova. Dobre zakuske nije falilo, zahvaljujući vrednim rukama žena koje su pripremile razne slane i slatke đakonije, uz kvalitetne domaće sokove, rakije i vina. Za najmlađe su upriličene sporstke aktivnosti, kao i radionica pustovanja vune, uz takmičenje orača, lovaca, takmičenje žena u pravljenju lepinjica i muškaraca u spremanju kotlića.

Manifestaciju je otvorila Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj. Tim povodom ona je rekla da je manifestacioni turizam od velikog značaja za selo, a kao što sam naziv manifestacije kaže, Veliki Radinci su mesto susreta sela i ljudi, gde je pripremljeno po nešto za svačiji ukus.

Pavlović je dodala da ovakve manifestacije čuvaju tradiciju, pišu istoriju i uče decu o tome šta je naša kultura i baština, kako bi znali da vole svoje, a poštuju tuđe.

Predsednik MZ „Veliki Radinci“ Miloš Kekić je istakao da moderan način života diktira drugačiji tempo, zbog čega se treba vratiti ovakvim događajima koji okupljaju ljude i sela. Kekić se zahalio organizatorima, kao i Radinčankama i Radinčanima koji su se potrudili da budu dobri domaćini.

Sunčan subotnji dan je više nego poslužio da se po drugu put, u punom sjaju, održe „Miholjski susreti sela“, a cilj je ispunjen. Druženja, pesme i igre nije falilo, a na samom kraju u lovačkom domu „Ševa“ poslužen je tradicionalni kotlić.

Proverite takođe

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLjAVANI TRAKTOR ZA 2024. GODINU

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLjAVANI TRAKTOR ZA 2024. …