Friday , July 19 2024

AGROSIRM – ODRŽAN SAJAM AGRARA U SREMSKOJ MITROVICI

Prvi sremski sajam poljoprivrede “AgroSirm” održan je 12-13. oktobra, na Hipodromu pokraj Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, uz veliki broj izlagača i posetilaca.

Sajam je organizovao Grad Sremska Mitrovica, KPZ Sremska Mitrovica i PKS Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga. Podršku organizaciji su pružili Turistička organizacija Grada Sremske Mitrovice i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremske Mitrovice, dok je generalni sponzor Sajma bila kompanija Dunav osiguranje.

Sajam je posetio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je istakao da su “Dubravine” traktorske prikolice koje se proizvode u Sremskoj Mitrovici na KPZ-u, jedine koje se proizvode u Srbiji i one se nalaze u sistemu povraćaja, i to 50%, odnosno 65% u područjima gde su otežani uslovi rada.

“Ovakvi događaji su prilika da ljudi pokažu šta su proizveli u Srbiji ili šta nude srpskim poljoprivrednicima, a mi smo ove godine dosta novca izdvojili za poljoprivrednu mehanizaciju. Finansiramo 50% cene koštanja jedne alakte, priključne mašine. Traktore finansiramo korz IPARD, polovinom novembra biće objavljena lista 396 poljoprivrednika koji su dobili sredstva iz ovog fonda za nabavku traktora i pozivam sve da se prijave jer će uskoro biti raspisan novi konkurs, a novca ima, rok će biti do 15. Januara 2019.” istakao je ministar Nedimović

Rekao je da će se truditi da nađu način kako da finansiraju sa dodatnih 5 do 10% domaću mehanizaciju kako bi pokrenuli proizvodnju tih mašina u Srbiji. Podvukao je važnost osiguranja i istakao da bi do kraja godine trebalo da bude donesen novi pravilnik o osiguranju koji će obezbediti da osiguravajuće kuće deluju brzo i efikasno.

 

Direktorka glavne filijale “Dunav osiguranja” u Sremskoj Mitrovici, Nada Kovačević navela je da ta kompanija poklanja posebnu pažnju osiguranju poljoprivredne proizvodnje, koja, kako ocenjuje, predstavlja stratešku granu privrede. Ona je navela da je “Dunav osiguranje” predstavio na Sajmu više od 90 usluga i proizvoda kompanije, te da svi zainteresovani mogu da dobiju informacije koje su im potrebne.

Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice, kaže da je zadovoljan i brojem izlagača i odzivom posetilaca i dodaje: “Na ovakvim manifestacijama se najlakše susreću potrebe proizvođača i agrobiznisa, a želimo da u našem gradu bude što više fabrika koje se bave preradom poljoprivrednih porizvoda i to je naš cilj kod privlačenja direktinih investicija. Udruživanjem poljoprivrednika koji se bave radno intenzivnim proizvodnjama, voćarstvom i povrtarstvom, jedino mogu da napreduju i sami sebi obezbede tržište. Cilj nam je da imamo povećan prihod po hektaru u odnosu na ratarske kulture. Srem i Sremska Mitrovica su poljoprivredni kraj koji ima najbolju zemlju u Evropi na kojoj skoro sve uspeva, sa Fruškom gorom jeste kraj kao stvoren za poljoprivredu i naša je obaveza da je podstičemo, a naša Agencija za ruralni razvoj je servis svim poljoprivrednicima koji konkurišu kod ministarstva, pokrajine i raznih fondova.”

Aleksandar Alimpić, direktor Kazneno popravnog zavoda u ime suorganizatora i domaćina sajama kaže: “Imamo nešto više od 100 izlagača ukupno, 40 predstavnika mahom domaćih ali i stranih mehanizatora i oko 70 izlagača iz gastro-turističkog dela koji je ove godine novina. Da podsetim da smo prošle godine organizovali izložbu poljoprivredne mehanizacije, koja je ove godine prerasla u veliki sajam poljoprivrede. Kazneno popravni zavod već 50 godina proizvodi poljoprivrednu mehanizaciju, poznati smo po brendu prikolice “Dubrava”. Prošle godine smo prodali 141 prikolicu, sada ćemo izaći na nešto preko 100 prikolica, a pored prikolica koje pravimo za ratarski i povrtarski program imamo i drljače i podrivače. Na ovoj manifestaciji smo prodali prošle godine 18 prikolica, a ove godine nadamo se sličnom rezultatu.”

Pored izložbe poljomehanizacije i programa posvećenih poljoprivredi organizovan je i gastro-turistički dan gde su se predstavila udruženja žena, proizvođači mesa, sira, vina, rakije, slatko-slane zimnice i sl. U okviru svečanog otvaranja, priređen je i bogat kulturno-umetnički program u kom su učestvovali FA “Branko Radičević”, Tamburaški orkestar “Sremska banda” i dramski umetnik Stefan Tajbl. U okviru programa otvaranja Sajma, osim domaćina, posetiocima su se obratili i Saša Stevanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine i Nada Kovačević, direktor mitrovačke filijale Dunav osiguranja, u ime generalnog sponzora.

Od pratećih sadržaja u okviru Sajma, izdvaja se “RTI Traktorska arena” – takmičenje farmera u spretnosti upravljanja traktorom koje je privuklo oko 50 mitrovačkih farmera. Arena je organizovana u nekoliko gradova, a po deset najspretnijih traktorista iz svakog grada plasiralo se na finalno takmičenje na NAVAk stazi u Subotištu. Za vredne nagrade će se takmičiti mitrovčani: Vladan Martić, Mile Ćeran, Miloš Popović, Milan Ursuz, Nikola Marković, Ivan Albot, Živan Janković, Saša Sekulić, Dragan Jovešković i Goran Krčelić. Kompanija „Mitas” je organizovala nagradnu igru “Obuj traktor” (Ivan Bajkić iz Laćarka-dobitnik dve traktorske gume), spreman je vojnički pasulj, kuvani su kotlići, najmlađi su mogli da jašu lipicanere iz KPZ-ove ergele “Proleće”, a u nedelju14. oktobra je na Hipodromu održan i “Konjički dan”, u organizaciji Galopskog saveza Srbije i uz podršku Konjičkog kluba „Srem“, gde su ljubitelji konja mogli da uživaju u šest galopskih trka.

Proverite takođe

Peti međunarodni sajam voćarstva

Na Beogradskom sajmu je 25. januara otvoren Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva Agro Belgrade  024. …