Wednesday , April 17 2024

„GLjIVE KAO HRANA I LEK“

Prvog vikenda oktobra, na mitrovačkom Gradskom trgu, održana je Međunarodna gastro manifestacija „GLJIVE KAO HRANA I LEK“, u organizaciji Udruženja „Lisičarka“ iz Sremske Mitrovice, a sa ciljem približavanja čarobnog carstva gljiva stanovništvu. Podršku manifestaciji dali su Grad Sremska Mitrovica, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Centar za kulturu „Sirmiumart“, mitrovačka Agencija za ruralni razvoj i Turistička organizacija, kao i brojni medijski partneri.

Prema rečima Jelene Milošević, predsednice Udruženja „Lisičarka“, članovi ovog udruženja su imali prilku da putuju u zemlje u okruženju i posete slične manifestacije. Od svakog su pozajmili ono najbolje i to prezentovali svojim sugrađanima. Zadovoljni su posećenošću, kao i pozitivnim komentarima koje su dobili za organizaciju događaja i od strane posetilaca, ali i svih učesnika. S obzirom na to da imamo slabu naviku konzumiranja gljiva, još manje ih koristimo kao lek, članovi Udruženja „Lisičarka“ želeli su ovom manifestacijom da gljive i njihova hranljiva i lekovita svojstva približe Mitrovčanima i svima onima koji su posetili manifestaciju. Predsednica udruženja je dala savet da gljive bar jednom nedeljno treba konzumirati, jer su veoma zdrave i korisne našem organizmu, i preporučila da treba malo više da se bavimo gljivarstvom – hobijem koji podrazumeva prijatnu i zdravu šetnju kroz šumu, i koji oslobođa od stresa.

Učešće su uzeli prerađivači gljiva iz Grčke, Hrvatske i Slovenije, kao i članice Mikološko gljivarskog saveza Srbije, nekoliko proizvođača lekovitih suplemenata i  preparata od gljiva i prerađivači lekovitih biljaka i gljiva iz Srbije, kao i izlagači gastro specijaliteta iz Sremske Mitrovice.

Izlagači su predstavili konzumne proizvode od gljiva – sušene, marinirane, slatko, čokoladu, ratluk, testenine, makarone, supe, rižoto, kao i lekovite preparate koji pomažu u lečenju i jačanju imuniteta. U okviru manifestacije organizovano je „gljivarenje“ na Fruškoj gori, i prvi put su građanima predstavljene samonikle gljive sakupljene u našem okruženju.

Posetioci su imali priliku da probaju gulaš od gljiva, pohovane gljive, bukovače na žaru, suvlaki od šampinjona, rolnice i pite od gljiva, kuglof, medenjake, slatko, ratluk i čokoladu od gljiva, kao i specijalitet – pastu od tartufa.

Kulturno-umetnički program u okviru otvaranja manifestacije, obogatili su horovi „Irida“ i „Srpski dom“,  Tamburaški orkestar „Srem“, Folklorni ansambl „Branko Radičević“ iz Sremske Mitrovice i kulturno umetničko društvo iz Jarka.

Manifestacija je imala i edukativni karakter, te je u čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarović“ održano predavanje „Lekovite i fantastične gljive i gde one rastu“.

U ime lokalne samouprave, prisutnima se obratio Tomislav Janković, predsednik skupštine Grada Sremska Mitrovica, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što jedna ovakva manifestacija postoji u Sremskoj Mitrovici, i da bez obzira što se održava po prvi put, okupila je veliki broj izlagača, a zahvaljujući učesnicima iz Hrvatske, Slovenije i Grčke, ima i međunarodni karakter. Prema njegovim rečima, ovakvi događaji doprinose popularizaciji prirodnih potencijala Sremske Mitrovice i Fruškogorja u oblasti gljivarstva, doprinose afirmaciji zdrave ishrane, i nada se da će manifestacija postati tradicionalna, i iz godine u godinu sve posećenija.

Manifestaciju je zvanično otvorio Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede – resor ruralnog razvoja, a prisutan je bio i Miloš Šešlija, savetnik za agroekonomiku poljoprivrede u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Proverite takođe

Peti međunarodni sajam voćarstva

Na Beogradskom sajmu je 25. januara otvoren Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva Agro Belgrade  024. …