Wednesday , May 29 2024

MITROVAČKI RURAL – PRIMER DOBRE PRAKSE

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, 17. i 18. januara, organizovano je naučno-stručno savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca, šesto po redu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ovaj skup pod nazivom „Dobar dan, domaćine”, otvorio je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je predstavio program ulaganja AP Vojvodine u poljoprivredu u 2018. godini.
Tokom dva dana obrađeno je više tema, a gazdinstvima se predstavilo i 32 kompanije, banke, semenske kuće i stručne službe. Uprave za agrarna plaćanje i zemljište imale su svoje info pulteve, gde su poljoprivrednici mogli dobiti sve tražene informacije o zakupu državnog zemljišta i isplatama subvencija.
Program savetovanja je sačinjen prema interesovanju gazdinstava i realizovan u većini slučajeva kao panel diskusija. Govorilo se o značaju i ulozi međuuseva u povećanju plodnosti zemljišta, o verovanju i zabludama o prognozi vremena, o kukuruzu u sušnoj godini, integralnoj proizvodnji u povrtarstvu. Teme su bile i kvalitetne sejačice i rasturači mineralnog đubriva, voda u poljoprivrednoj proizvodnji – padavine i potencijali za korišćenje, alternativne biljke kao moguća zamena za pojedine žitarice u sušnim godinama i brojne duge teme. Drugi dan je otpočeo predstavljanjem mera agrarne politike u 2018. godini od strane ministra Branislava Nedimovića, koji je veći deo obraćanja posvetio odgovaranju na brojna pitanja poljoprivrednika.
I Petar Samardžić, direktor mitrovačke Agencije za ruralni razvoj, učestvovao je u programu savetovanja. U okviru svoje prezentacije dao je odgovor na pitanje “Šta i kako radi lokalna agencija za ruralni razvoj?”
„Drago mi je da je organizator savetovanja, Poljoprivredni fakultet,  prepoznao rad mitrovačke Agencije za ruralni razvoj kao primer dobre prakse i što sam imao priliku da prezentujem aktivnosti Agencije predstavnicima lokalnih zajednica koji su došli iz cele Vojvodine, ali i Srbije. Mnogo gradova i opština u Vojvodini nema agenciju za ruralni razvoj, i ne vrši ovakvu vrstu usluge svojim poljoprivrednicima, u Srbiji još manje. Nadam se da ćemo u bar maloj meri uticati na pozitivnu promenu tog stanja, a samim tim i na položaj i stanje srpskog sela. Predstavio sam aktivnosti koje smo realizovali u prethodnom periodu, sprovedene mere ruralnog razvoja na lokalnom nivou, kao i planove za tekuću godinu. Skupovi ovog tipa su vrlo korisni, jer omogućuju da se dobiju stručni saveti iz svake oblasti poljoprivrede, zato smo i ove godine organizovali prevoz za stotinak poljoprivredika iz mitrovačkog rurala. Nadam se daće od sledeće godine biti ovakvih savetovanja i na okružnom nivou.“ – rekao je Petar Samardžić.


Pred samo održavanje savetovanja uručena su i posebna priznanja nosiocima šest gazdinstava za koje je ocenjeno da predstavljaju primer dobre poljoprivredne prakse. U pitanju su domaćini koji u spoju ratarske i stočarske proizvodnje održavaju svoje poslovanje, postižu uspehe i u tome vide opstanak u poljoprivrednoj delatnosti gde sami kreiraju svoju agrearnu politiku, prihvatajući i ono što im nudi i država. Jedan od dobitnika priznanja je Dušan Nenadović, mladi poljoprivrednik iz Sremske Mitrovice. Dušan svake godine, i pored teškoća u ratarenju, beleži napredak. Ima skoro 100 grla goveda na porodičnom salašu i obrađuje više od 110 hektara zemlje. Neke njegove kolege su ga nagovarale da napusti govedarstvo i pređe u „mirnije vode” – svinjarstvo, ali je to odbio.
“Imamo solidnu mlečnu proizvodnju, oko 500 litara dnevno i za takvu mužu obezbeđujemo hranu jer imamo svoju mehanizaciju. U poslu nam koristi savremeno izmuzište, a da li ću povećati broj grla, ostaje da vidim kako će teći zakup državnog zemljišta. Bez zakupa, mi ne možemo ishraniti farmu.” – kaže Nenadović.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …