Monday , June 24 2024

Teranje Božića u Grgurevcima

Stari sremski običaj teranja Božića, čestitanja Hristovog rođenja, već osam godina je obnovljen u Grgurevcima. Uz zdravice, raširene ruke domaćina, sabrani sa svih ovdašnjih strana iz Laćarka, Pećinaca, Jaska, Male Remete i Klenka, u Grgurevcima, još jednom su zajedno terali Božić.

Za Božić su vezani brojni običaji i obredi, jedan od običaja koji postoji od davnina, a obično se izvodi na drugi, treći dan i na Mali Božić jeste i božićno jahanje ili tzv. teranje Božića. Momci i tek oženjeni muškarci oblače svečana odela, isteruju konje, ogrću ih ćilimom i okite peškirima i praporcima. A onda pevajući uzjašu konje i kaskaju ulicama. Konjanici svraćaju u one kuće u kojim ima devojaka za udaju ili kod rodbine, gde ih časte pićem i kolačima. Ovo je vrlo stari običaj koji se i danas neguje u mnogim selima Srema, kao što su: Martinci, Kuzmin…
Običaj podrazumeva da se konjanici okupljaju uparađeni sa konjima okićenim peškirima, praporcima, ćilimima, zatim, kaskaju seoskim ulicama. obilaze domove svojih prijatelja, komšija, rodbine. Oni posećuju svoje meštane i čestitaju Božić, prenose praznične pozdrave, obilaze sve one koji im širom otvaraju kapije svojih domova i koji su spremni da ih dočekaju, da ih ugoste, da ih počaste vinom, rakijom i kolačima.

Sa teranjem Božića konjanici kreću rano ujutru pevajući „Roždestvo tvoje”. Običaj je da svraćaju u svaku kuću, gde je domaćin otvorio kapiju, kako bi čestitali Božić i poželeli dobru i plodnu godinu i napredak.

Kod bliže rodbine, a posebno kada bi u kuću navratio novi zet ili unuk, jahač bi trebalo da dobije košulju, a preko ramena mu se vezuje belo platno, a konju za uzde peškir. Iznosi se posluženje, piju se vino i rakija, a neretko u nekim kućama ovaj običaj pretvori se u pravo veselje uz tamburaše.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …