Monday , June 24 2024

ZASAVICA I: SVETOSAVSKA PRIREDBA

Agencija za ruralni razvoj ove godine poklonila je svetosavske paketiće svim đacima iz Zasavice I. Školska slava Sveti Sava proslavljena je prigodnim programima u ovom mačvanskom selu.

U nedelju, 27. januara na dan kada se proslavlja školska slava Sveti Sava, u svim školama na području našeg Grada organizovan je prigodan program. U Zasavici I, u mačvanskom delu našeg Grada, uz školu i seosku  mesnu zajednicu, pomoć u realizaciji priredbe pružila je i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Petar Samardžić direktor Agencije, rekao je tom prilikom: „Sveti Sava je utemeljivač srpske crkve, države i školstva, i gotovo da nema škole u Srbiji koja danas ne obeležava i ne praznuje Svetog Savu. I mi smo danas u Zasavici ne slučajno, već s dobrim razlogom. U Zasavici Dom kulture nije u funkciji, a ne organizuju se ni neke manifestacije niti sajmovi, ali se zato upravo Svetosavskoj priredbi poklanja velika i značajna pažnja. Iza organizacije stalo je celo selo, uključili su se svi meštani, priredbi je prethodila sveta liturgija u seoskoj crkvi, potom  je lomljen slavski kolač u prostorijama škole. Roditelji su pripremili bogatu slavsku trpezu i posluženje za sve prisutne. Stoga je i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica podržala i pomogla ovu školsku priredbu. Zajedno sa Savetom mesne zajednice obezbeđeni su svetosavski paketići za sve školarce, a najuspešniji su dobili na poklon knjigu sa poučnim pripovetkama o Svetom Savi i njegovom životu. Nadam da će ovo postati praska i u narednim godinama, i da ćemo sledeću Svetosavsku priredbu proslaviti u novoj školi, čija se rekonstrukcija i sanacija planira ove godine. Ovo je zaista dobar primer kako svi meštani mogu da budu složni i jedinstveni u organizovanju jednog lepog događaja u svom selu, a to je upravo ono što je i prvi srpski prosvetitelj zagovarao i za šta se zalagao.“

Proslava Svetog Save počela je u jutarnjim časovima liturgijiom u crkvi Svete Trojice, da bi bila nastavljena lomljenjem slavskog kolača u školi. Usledila je i priredba u školi, posle čega su podeljene knjige i paketići.

Učiteljica Vesna Stanković izrazila je zahvalnost svima koji su pomogli u organizaciji ovogodišnje proslave: „Htela bih da se zahvalim lokalnoj samoupravi, Mesnoj zajednici, pre svega svojim kolegama na pripremi i saradnji povodom proslave školske slave Sveti Sava. Program koji smo pripremili je bio u skladu sa uslovima, ali nadamo se da će se sledeće godine program održati u školi koja treba da se renovira, trebalo bi da bude savremenija, sa boljim uslovima rada, pa ćemo se potruditi da bude i bolji program.“

Kako su rekli za medije prisutni roditelji učenika Marina Ribić i Vesna Aleksić zadovoljne su saradnjom koju imaju sa školom, kao i Gradskom upravom i Savetom mesne zajednice. Podsetile su da je Gradska uprava finansijskim planom obezbedila sredstva za rekonstrukciju škole, do sada je urađen projekat i rekonstruisan krov.

Bojana Jerosimović učenica četvrtog razreda srećna je što je nastupila u programu priredbe: „Jako je lepo da se učestvuje, družimo se i svi dolaze da nas gledaju. Lepo je kad ti svi tapšu i kad vide da si srećan. Priredili smo himnu, pesmice, skečeve, spremali smo se oko nedelju dana.“OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“ područno odeljenje u Zasavici I trenutno pohađa pedesetak učenika. Ova škola ima nastavu samo za decu od prvog do četvrtog razreda, a svi oni su bili uključeni u organizaciju i izvođenje Svetosavske priredbe.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …