Friday , April 12 2024

ZLATNO RUNO SIRMIUMA

U cilju očuvanja nasleđa u službi lokalnog razvoja, Grad Sremska Mitrovica sklopio je partnerstvo sa organizacijom “Etno mreža” na realizaciji projekta “Profesionalizacija žena i mladih kao proizvođača rukotvorina”.  Projekat se realizuje u okviru Inicijative za upošljavanje 1000 žena u ruralnim područjima (www.1000zena.rs) i ima podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, NALED-a i RAS-a. Cilj je da se na godišnjem nivou obezbedi povremeni posao za 1.000 žena i dodatni izvor prihoda za njihova domaćinstva.

Projekat podrazumeva realizaciju radionica, koje su trajale tri sedmice, u kojima су učestvовале predstavnice lokalnih zanatskih udruženja i seoskih udruženja žena, koje se bave izradom rukotvorina u različitim tehnikama.

Devet mitrovčanki, u okviru ovog projekta, prošlo je specijalizovanu obuku u jednoj od tradicionalnih tehnika – pustovanje. Pustovanje predstavlja najstariju tradicionalnu tehniku ručnog valjanja vune koja podrazumeva višečasovno trljanje vune toplom vodom i sapunom. Rezultat su vunene torbe, podmetači, loptice, sedalice i ostali proizvodi koji su nazvani ”Zlatno runo Sirmijuma”. U okviru projekta, polaznice će proći i obuke na temu dizajna i pakovanja za lokalni brend, obuke na temu unapredjenja promocije, prezentacije proizvoda i uredjenja izložbenog prostora. Jedan deo radionica odnosi se na promociju lokalnih rukotvorina kao poklona za protokol gradonačelnika i suvenira za galeriju Carske palate Sirmiuma, a sve učesnice imale su priliku da učestvuju i na završnom događaju “Etno mreže” u Skupštini Grada Beograd, u okviru konferencije “Šampioni lokalnog razvoja”. Sertifikate ženama koje su prošle obuku, uručili su Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,  i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.

Domaćin obuka i radionica u Sremskoj Mitrovici bili su Ustanova za negovanje kulture „Srem“ i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica. “Zlatno runo Sirmiuma” će se prvi put predstaviti krajem jula na Međunarodnom sajmu ruralnog stvaralaštva u Tarevcima kod Modriče.

Proverite takođe

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLjAVANI TRAKTOR ZA 2024. GODINU

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLjAVANI TRAKTOR ZA 2024. …