Monday , June 24 2024

KRENULA BESPLATNA KONTROLA PRSKALICA

Gradska uprava za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, krenula je sa akcijom kontrole prskalica i orošivača na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Time je podržan program kontrole mašina za zaštitu bilja koji se realizuje na republičkom nivou, a sprovodi ga Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za zaštitu bilja. Poljoprivredne priključne mašine kontroliše mitrovačka Poljoprivredna stručna služba, dok je Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica zadužena za sprovođenje kampanje o značaju ove akcije i pozitivnim efektima koje ona donosi.

Akcija je krenula u Manđelosu, a do jeseni će se realizovati i u ostalim mitrovačkim selima gde bude zainteresovanih da potpuno besplatno provere svoju mehanizaciju.

„Cilj ove kontrole je provera tehničke ispravnosti prskalica i atomizera i provera njihove pouzdanosti u radnim uslovima. Ovde u Manđelosu proveravamo prskalice desetak poljoprivrednika u akciji koju je organizovao i finansirao Grad Sremska Mitrovica. Mera kontrole prskalica još uvek nije obavezna, ali biće uvedena vrlo brzo, a mi smo među prvima na teritoriji Srbije koji izvode ovakvu akciju. Provere će biti neophodne prilikom ulaska u Evropsku uniju kada će svi poljoprivredni proizvođači morati da imaju kalibrisane prskalice i atomizere. Nadam se da ćemo u narednim godinama u većem obimu obuhvatiti kalibracije, odnosno više poljoprivrednih proizvođača.”, rekao je Jovanović Živan iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, Institut „Petar Drezgić“.

On je objasnio da akcija ima nekoliko benefita, a prvi i osnovni benefit jeste bolja i kvalitetnija aplikacija pesticida. Drugi benefit je racionalnija potrošnja hemijskih sredstava, ekonomska ušteda u smislu potrošnje vode, hemijskih sredstava, vremena, goriva i treći benefit svakako jeste zaštita životne sredine i samih rukovaoca mašina.

Marko Kusić, poljoprivrednik iz Manđelosa kaže da je vrlo zadovoljan i prijatno iznenađen akcijom Gradske uprave za poljoprivredu. On je istakao da je dobro s vremena na vreme iskontrolisati svoje mašine, a da kada to rade stručna lica potpuno besplatno je prilika koju ne treba propustiti.

Akcija kontrole prskalica i orošivača je nadogradnja na nedavno završenu akciju prikupljanja pesticidnog ambalažnog otpada, na koju se odazvalo mnogo više subjekata u odnosu na prethodne godine.

Za ovu namenu izdvojeno je 2.000.000 dinara, čime je obezbeđeno 200 besplatnih pregleda prskalica i atomizera, kako bi se ustanovila njihova tehnička i eksploataciona ispravnost, te izvršila potrebna baždarenja.

Svi zainteresovani poljoprivrednici mogu da se za ovu besplatnu uslugu prijave putem telefona 064/842- 5266 – PSS Sremska Mitrovica ili 610-573 – Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …