Wednesday , May 29 2024

INTERNET STRANICE ZA REGISTROVANE POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica organizovala je u Vikend naselju Koruška, (Susek) predstavljanje internet stranica tri proizvođača (privrednika/poljoprivrednika) iz mitrovačkog ruralnog područja. Ovim je nastavljena prošlogodišnja akcija „Ulaznica poljoprivrednim proizvođačima u svet interneta”.

„I ove godine Agencija za ruralni razvoj nastavlja praksu izrade internet stranica za poljoprivredne proizvođače sa teritorije Grada Sremska Mitrovica. Ove godine smo se odlučili za jedno lice koje se bavi pčelarstvom, odnosno proizvodnjom meda i proizvoda od meda, a poseduje i sopstvenu pčelarsku opremu i api komoru u Vikend naselju Koruška. Sajt je dobila i jedna preduzetnica iz Kuzmina koja se zajedno sa svojom porodicom bavi preradom mesa, tačnije proizvodnjom kulena i ostalih suvomesnatih proizvoda, a vlasnik trećeg sajta je Poljoprivredno gazdinstvo Žilić iz Martinaca, koje se bavi preradom mleka, odnosno proizvodnjom različitih vrsta kravljeg sira.

Internet stranice su, kao i prethodne godine, izrađene u saradnji sa Agroklubom. Poljoprivrednici dobijaju sajtove godinu dana besplatno na korišćenje, a posle isteka tog perioda oni se odlučuju, ukoliko im je taj vid komunikacije sa kupcima pokazao kao koristan, da samostalno preuzmu obavezu finansiranja i održavanja internet sajta. U tom slučaju cena zakupa internet domena i održavanja stranice iznosi 7.000 dinara na godišnjem nivou, što je veoma povoljno, i za tu opciju su se svi prošlogodišnji subjekti i odlučili. Akcija doprinosi i afirmaciji i popularisanju legalne prerađivačke delatnosti odnosno registraciji poljoprivrednih proizviđača u prerađivačkoj delatnosti, koja u poljoprivredi uvek obezbeđuje i dodatnu vrednost. Posebno su nam ove godine u fokusu prerada mesa i mleka i do kraja godine planiramo još jednu akciju, odnosno realizaciju konkursa putem kojeg ćemo obezbediti podsticajna sredstva za prerađivače mesa i mleka, ali i u oblasti marketinga. Ministarstvo poljoprivrede sprovodi odlične mere što se tiče dodele podsticajnih sredstava za nabavku mašina i opreme za prerađivačku delatnost, posebno za proizvodnju mesa i mleka, a mi smo se odlučili da se nadovežemo na te mere i da obezbedimo sredstva poljoprivrednicima za reklamiranje i promociju svojih proizvoda, za bolju komunikaciju sa kupcima, i time doprinesemo da lakše prodaju svoje proizvode“, izjavio je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Sajtovi su već u funkciji, kvalitetno su izrađeni, nude informacije o subjektu, o proizvodima, foto-galeriju, prikaz lokacije, kontakt podatke, povezane su sa profilima na društvenim mrežama i prilagođene tabletima i pametnim telefonima.

www.kulentodoskovickuzmin.com – Prerada mesa “Todošković” Kuzmin,
PR Marijana Todošković

„Perada mesa Todošković skoro je registrovana, porodična je firma i svekar je prvi počeo sa proizvodnjom kulena još pre 60 godina. Internet stranica koju nam je obezbedila Agencija za ruralni razvoj će nam pomoći da dođemo do više kupaca, da osim prodaje na kućnom pragu možemo da reklamiramo i prodajemo svoje proizvode i putem interneta. Što se tiče proizvodnje, u pitanju su suvomesnati proizvodi: kulen, kobasica, slanina, pečenica, sve po starom, tradicionalnom receptu”, izjavila je Marijana Todošković iz Kuzmina.

www.sirzilic.com – Kravlji sir – domaći, Poljoprivredno gazdinstvo Žilić, Aleksandar Žilić, Martinci

„Trenutno na svom porodičnom poljoprivrednom domaćinstvu imamo tri krave i pravimo različite vrste sira. Za sada radimo šest vrsta sira: domaći tvrdi, tvrdi dimljeni, tvrdi sa paprikom, slatki mladi u kriški, sitni kiseli sir i domaću fetu. Do sada su nam najbolja reklama bili konzumenti, a to su uglavnom komšije, prijatelji i poznanici, a zahvaljujući novoj interner stranici sada smo vidljivi u bukvalno celom svetu. Proizvodnjom smo počekli da se bavimo 2016. godine, a proizvode prodajemo uglavnom meštanima našeg sela i u Sremskoj Mitrovici, Laćarku, Kuzminu. Nadam se da ćemo, uz pogodnosti koje internet nudi, proširiti našu prodajnu mrežu”, izjavio je Aleksandar Žilić iz Martinaca

www.pcelinjaktonda.com – PČELARSTVO TONDA – proizvodi od meda, pčelarska oprema i apikomora, Dragan Majkić, Sremska Mitrovica / APIKOMORA I PČELINJAK – Vikend naselje Koruška, Susek

„Dobro nam je došla internet stranica, vrlo je korisna za promociju, i već sam se odlučio da je zadržim dokle god se bavim ovom poslom. Cela Srbija, ali i ceo svet sada zna za moju pčelarsku radnju, za pčelinjak i za med. Pre pet godina sam počeo da se bavim ovim poslom i veoma sam zadovoljan, trenutno imam 120 pčelinjih društava, planiram da proširim na 300, 400, koliko mogu samostalno da radim. Trenutno imam jedan mali pčelinjak sa prijateljem koji mi pomaže u nekoj meri, ali devedeset posto stvari radim sam uz porodicu. Posedujem i api komoru koja je već imala veliki broj korisnika, koji redovno dolaze ovde na Korušku kod mene da se inhaliraju vazduhom iz košnice, što je vrlo dobro za lečenje raznih respiratornih oboljenja, a naročito pomaže kod lečenja astme i bronhitisa, kako kod dece, tako i kod odraslih”, izjavio je Dragan Majkić koji se bavi pčelarstvom.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …