Wednesday , May 29 2024

AgroSirm – sremski poljoprivredni sajam

Na Hipodromu u Sremskoj Mitrovici, na oko 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, održan je četvrti po redu AgroSirm – sremski poljoprivredni sajam na kome su i ovaj put predstavljeni neki od vodećih svetskih i domaćih agro brendovi. Posetioci su imali prilike da se upoznaju sa poslednjim rečima tehnike iz oblasti poljoprivrede a za ljubitelje dobre sremske hrane pripremljen je bio i poseban sajamski deo, gde su se poljoprivredni proizvodi mogli i okusiti.

AgroSirm je osmišljen kao mesto okupljanja privrednih subjekata iz oblasti poljoprivrede, finansijskog sektora, mehanizacije, prehrambene industrije, stočne hrane, turizma i ruralnog razvoja. Organizatori Sajma su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Privredna komora Srbije, Grad Sremska Mitrovica, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i Kazneno-popravni zavod, koji ima razvijenu i naširoko poznatu proizvodnju mehanizacije u okviru svoje Poslovne jedinice “Dubrava”.

Dvodnevni poljoprivredni sajam svečano je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Evo jedinstvene prilike da na prvom sajmu poljoprivrede koji se u Srbiji organizuje nakon dužeg vremena, poljoprivredni proizvođači mogu da se druže, da vide na otvorenom svu mehanizaciju, sve ono što su zadnjih godinu i po dana propustili usled svih muka koje su nas zadesile usled pandemije izazvane korona virusom”, rekao je ministar poljoprivrede, ne krijući zadovoljstvo što je Sremska Mitrovica okupila poljoprivredne proizvođače i izlagače iz cele Srbije i prezentovala to na korist svih koji će ove najmodernije mašine moći da koriste.

Dronovi koji su poslednja reč tehnike, solarni paneli koji uzimaju sve više učešća u poljoprivrednoj proizvodnji, kroz spoj savremene i informacione tehnologije sa poljoprivredom, predstavljaju novo lice Srbije u poljoprivredi i novo lice za našu Sremsku Mitrovicu”, rekao je ministar Nedimović, koji je potom obišao štandove na Sajmu. Osvrnuo se ne neke od  potencijala u agraru, kada je u pitanju izvoz:

„Proizvodi koje mi možemo da isporučimo bez carine su ovčije, kozje mleko i voćne rakije. To nam pruža nove prilike. Nemojte zaboraviti da naš izvoz prema Rusiji je do sada bio oko 365 miliona dolara, uvoz je bio 114, ostvarili smo, dakle, profit“, rekao je ministar Nedimović.

Od ove godine uvedene su novine u organizaciji Sajma, te su u program uvršteni konferencijski sadržaji, edukativne sesije, okrugli stolovi i predavanja. Cilj je unapređenje poslovanja u agraru i što veći broj registracija gazdinstava.

U konferencijskoj sali Hotela Srem, nakon zvaničnog otvaranja Sajma AgroSirm i obilaska štandova, usledilo je i održavanje panela „Finansiranje poljoprivrede“, na koje su učestvovali Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, Radivoj Nadlački, koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, Saša Gujanica, izvršni direktor NLB banke i Mladen Zeković, direktor Dunav osiguranja filijala Sremska Mitrovica.

Nakon ovog panela održana  je i prezentacija preventivnih mera za izgradnju otpornosti privrednih subjekata za suočavanje sa prirodnim i tehnološkim nepogodama.

 

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …