Friday , April 12 2024

BORBA PROTIV ŠIRENJA PANDEMIJE KORONA VIRUSA U MITROVAČKIM SELIMA

Pandemija korona virusa i vanredno stanje promenili su život kako u gradu, tako i u selima. Štab za vanredne situacije Grada Sremska Mitrovica, prilično je spremno ušao u borbu protiv pandemije, sprovodeći mere u borbi protiv korona virusa kako u gradu tako i u selima, a bilo je i slučajeva kada su se seoske mesne zajednice samostalno organizovale i samostalno sprovodile određene mere.

Čalma selo

Najpre se krenulo se od dezinfekcije ulica i javnih površina u gradu, za šta su se potrudili radnici JKP „Komunalije“, koji su svojim cisternama ušli u svaku ulicu i prskanje izvršili rastvorom natrijum hipohlorita, koji se danonoćno proizvodi u mitrovačkom „Vodovodu“. Potom je dezinfekcija izvršena i u svakom selu, a produžena ruka gradskom štabu u ovoj akciji bili su naši poljoprivrednici, koji su sa svojim ratarskim prskalicama i voćarskim atomizerima, dezinfikovali svaku ulicu u svim mitrovačkim selima. Takođe, ručnim i leđnim atomizerima, meštani su dezinfikovali i trotoare, parkove i ostale površine u svojim selima, gde se mehanizacijom nije moglo prići.

Rezervoari sa rastvorom natrijum hipohlorita bili su dostupni nekoliko dana kako u gradskim, tako i u svim seoskim mesnim zajednicama. Svako je mogao da sipa do pet litara sredstva za dezinfekciju prostorija, podova, sanitarnih čvorova, objekata, radnih mašina i ostalih površina u svojim domaćinstvima. Dezinfikovane su i šalter sale svih seoskih Pošti na teritoriji Sremske Mitrovice. Bilo je i sela gde su se meštani samostalno organizovali u sprečavanju širenja korona virusa.

Tako su Kuzminci sproveli akciju podele sunđera za dezobarijeru svakom domaćinstvu u ovom selu. Sunđere su meštani postavili ispred pragova ulaznih vrata, a obezbedili su ih i delili članovi Saveta MZ Kuzmin. Virus korona se prenosi kapljično, odnosno kašljanjem i kijanjem zaražene osobe. Te kapljice, padaju na površine u okolini zaraženog, a dodirivanjem tih površina virus se prenosi dalje. Stoga je dezinfekcija obuće vrlo važna preventivna mera u borbi protiv širenja epidemije – Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i koordinator gradskog Call centra.

Dezinfekcija Kuzmin

Kada Call centar Grada Sremska Mitrovica primi poziv za pomoć od meštana mitrovačkih sela, ti zahtevi se prosleđuju „seoskim štabovima“, čiji volonteri blagovremeno reaguju, i relativno brzo pružaju pomoć svojim starijim komšijama koji se javljaju za pomoć, uglavnom oko donošenja lekova iz apoteke, ili namirnica i sredstava za higijenu iz seoskih prodavnica. Volonteri iz seoskih mesnih zajednica učestvovali su i u podeli paketa pomoći penzionerima sa penzijama nižim od 30.000 dinara, koje je obezbedio Grad Sremska Mitrovica, a za pomoć onima kojima je ograničeno kretanje. 

donošenja lekova iz apoteke, ili namirnica i sredstava za higijenu iz seoskih prodavnica.

Osnovna delatnost u našim selima je poljoprivreda, i haranje korona virusa svetom, definitivno je imalo uticaj i na poljoprivrednu proizvodnju. Stoga je od početka, od proglašenja vanrednog stanja, preduzeto sve da poljoprivredna proizvodnja nikako ne staje, jer treba živeti i sada, i kada sve ovo prođe, a kao što i stara narodna izreka kaže „požnjećemo onako kako posejemo“. Svim poljoprivrednicima je omogućeno kretanje i tokom policijskog časa, radi obavljanja poljoprivrednih radova. Sa potvrdom o aktivnom statusu poljoprivrednog gazdinstva, karticom o registrovanom gazdinstvu, ili nekim drugim dokumentom kojim se dokazuje bavljenje poljoprivredom, sva lica na traktorima i poljoprivrednoj mehanizaciji mogli su i mogu nesmetano da obavljaju i pripremu zemljišta, kao i setvene radove.

Oni, koji se zbog karaktera poljoprivrednih radova, kreću peške, ili svojim automobilima, kao na primer pčelari prilikom seljenja košnica, potrebno je da se prijave za dozvolu za kretanje na sajtu Ministarstva poljoprivrede, i uz ispisan Radni nalog, mogu takođe da obavljaju svoje poslove i u vreme ograničenog kretanja. Takođe, ne trpi ni infrastrktura. Bez obzira na trenutne okolnosti, u toku su i radovi na unapređenju ruralne infrastrukture – vrši se asfaltiranje ulica, izgradnja crkava, kapela i parohijskih domova, vrtića i zdravstvenih ambulanti u seoskim mesnim zajednicama. Sva gradilišta su u funkciji, uz poštovanje svih mera opreza, bezbednosti i zaštite. Nadamo se brzom izlasku iz vanrednog stanja, i povratku u normalne životne tokove – dodao je Petar Samardžić.

Crkva Ravnje

Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo rad i ePijace, kao zamene za tradicionalne pijace i tržnice koje su, zbog zaštite zdravlja građana, zatvorene tokom pandemije korona virusa. Na njoj svaki građanin jednostavnom pretragom željenih poljoprivredno prehrambenih proizvoda i lokacije proizvođača na interaktivnoj karti Srbije, može da direktno poruči robu, i potom je od samog proizvođača, ili pomoću brojnih dostavljača, dobije na kućnu adresu, bez obzira na to u kom se delu Srbije nalaze. Već prvoga dana rada ePijace “pale” su i prve trgovine, a registrovano je preko 700 proizvođača. Takođe, na teritoriji Sremske Mitrovice, već nekoliko nedelja, kao zamena redovnih pijaca, funkcioniše i fejsbuk grupa „Zelena pijaca Sremska Mitrovica“, sa preko 5.000 članova, koji mogu da kontaktiraju sa proizvođačima radi kupovine proizvoda koji se inače prodaju na mitrovačkim pijacama, a većina prodavaca vrši i dostavu na kućnu adresu.

Proverite takođe

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLjAVANI TRAKTOR ZA 2024. GODINU

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLjAVANI TRAKTOR ZA 2024. …