Wednesday , May 29 2024

POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA KROZ KREDITNU I SEKTORSKU PODRŠKU

Pandemija i mera ograničenja štete i poljoprivrednim proizvođačima, te da bi im pomogla država je izdvojila 2,6 milijardi dinara, a pojedini poljoprivredni proizvođači dobiće i bespovratnu pomoć za koju ni ne moraju posebno da se prijavljuju.

Branislav Nedimović

Poljoprivrednici će moći da uzmu kredit do tri miliona dinara, na tri godine uz kamatu od jedan odsto i grejs period do godinu dana. Preko poslovnih banaka, poljoprivrednici će moći da ostvare kreditnu podršku u ukupnoj vrednosti od 11,5 milijardi dinara koji im za ove namene, stoje na raspolaganju. Za sve ono što poljoprivrednici misle da im treba, i za tekuću likvidnost i za obrtna sredstva, svaki poljoprivredni proizvođač može da koristi ovu vrstu, vrlo povoljne kreditne pomoći. Pored kreditne, spremna je i sektorska podrška za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu.

Prema tome, bespovrtna pomoć će se uplaćivati direktno na račun poljoprivrednika, odnosno registrovanih gazdinstava, i za njih neće trebati nikakva prijava. Zbog zatvaranja zelenih pijaca, dobiće ih „rani povrtari“, odnosno vlasnici plastenika i to u zavisnosti od veličine plastenika, do 90.000 dinara. Zatim pčelari, koji su ugroženi zbog zabrane kretanja, i mali mlekari i stočari koji su imali ugovore sa ugustiteljskim objektima. Za krave će dobiti po 3.000 dinara – maksimalno 30.000 dinara, a za ovce i koze po 500 dinara – najviše 20.000 dinara. Za pčelare koji imaju više od 70 godina, izdvojeno je 800 dinara po košnici i maksimalno mogu dobiti do 20.000 dinara – ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

Pored opšteg uslova (nosilac gazdinstva, gazdinstvo u aktivnom statusu) neophodno je da podnosilac zahteva u Registru ima upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, ili da je vlasnik životinje (krave, ovce ili koze) koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja. Pravo na novčanu pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnica pčela, bili oni nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da imaju 70 ili više godina starosti u 2020. godini.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …