Monday , June 24 2024

MITROVČANI NA MAJSKOM SAJMU POLJOPRIVREDE

Međunarodni poljoprivredni sajam, već 85 godina vrhunski je reprezent Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Mnogo je više od priredbe. Modernim konceptom podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj meri se uspesima izlagača koje ostvaruju pod krovom Novosadskog sajma. Novosadski sajam u maju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom delu Evrope, ali i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu. Na Poljoprivrednom sajmu su istovremeno prezentovana najnovija tehnološka dostignuća u agraru i primena nauke u poljoprivredi, izložba organske hrane, Nacionalna izložba stoke, bikovi teški i po dve tone, kombajni i traktori koji koštaju oko pola miliona evra, ponuda proizvoda i usluga iz najudaljenijih krajeva sveta.

Izuzetno značajan segment su i poslovna i strukovna okupljanja, na kojima se obrađuju najaktuelnije teme, uz nezaobilazan transfer znanja i iskustava.

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, i ove godine je organizovala posetu Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Obezbeđene su ulaznice i autobuski prevoz za 200 mitrovačkih poljoprivrednika, na najveći i najznačajni agrobiznis događaj u našoj zemlji, ali i celoj centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Majski sajam je ogledalo agrara, presek aktuelnih dostignuća, tema, proizvoda i usluga iz oblasti poljoprivrede. Našim poljoprivrednicima je uvek najzanimljivija mehanizacija, koja se ove godine izlagala na oko 22.000 kvadrata, što je trećina otvorenog izlagačkog prostora sajma. Predstavljena je mehanizacija za svačiji džep. Najčešće se kupuje povoljna priključna mehanizacija, ali su uvek najatraktivniji štandovi sa najskupljim eksponatima. Bar za razgledanje. Ove godine je to svakako samohodna vadilica za šećernu repu od 600.000 evra, kao i „John Deer“ traktor guseničar čija je cena oko 300.000 evra. Veliku pažnju su privukle i „Dubrava“ prikolice KPZ Sremska Mitrovica, koji se posle decenije odsustva vratio na novosadski sajam. Većina izlagača je obezbedila sajamske popuste, koji su se kretali od 3 do 10 odsto, dok su najveći popusti bili na placu „Agromehanike“ gde su se mašine, oprema i rezervni delovi mogli nabaviti po cenama nižim i do 30 odsto. Prodavci su spremili i specijalne uslove finansiranja, kreditiranja i akcije tokom trajanja sajma. Agencija za ruralni razvoj stoji na raspolaganju svima koji su se odlučili za nabavku neke mašine, oko pomoći za ostvarenje povrata dela sredstava po osnovu konkursa koji se očekuju i na nacionalnom i na pokrajinskom nivou – Petar Samardžić, direktor Agencije.

Prošle godine sam konkurisao za bespovratna sredstva za traktor po predračunu, taj zahtev je bio bezuspešan, pa nisam ni kupio traktor. Ove godine sam se na sajmu ipak odlučio za kupovinu traktora od 90 konjskih snaga, kao i za kupovinu prskalice, za koje ću ponovo konkurisati ove godine kada se konkursi otvore. Nadam se da ću ove godine imati više uspeha, jer sam investiciju već realizovao i zahteve ću podneti sa računima  – Jova Radosavljević iz Ležimira.

Znači mi ova poseta sajmu koju nam je omogućila Agencija za ruralni razvoj. Imao sam priliku da vidim interesantne ponude od banaka za poljoprivredne kredite, ali i opremu i mehanizaciju koju koristim u plasteničkom povrtarstvu – Momčilo Uzelac, mladi poljoprivrednik iz Sremske Mitrovice.

Ove godine sam na sajmu uglavnom razgledao mehanizaciju, i raspitivao se oko uslova finansiranja. Sačekaću da se otvore konkursi za povrat sredstava, pa kada sagledam sve uslove odlučiću da li ću ove godine nabaviti neku mašinu. Izlagači nude cene sa popustom, ali čini mi se da su cene dosta više u odnosu na prošlu godinu – Miloš Kekić iz Velikih Radinaca.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …