Wednesday , May 29 2024

SEZONSKI POSLOVI U POLJOPRIVREDI – model suzbijanja neformalnog zapošljavanja

Na štandu „Sezonski poslovi u poljoprivredi“ u okviru mitrovačkog Sajma zapošljavanja, svi zainteresovani za sezonske poslove u agraru imali su priliku da direktno razgovaraju sa potencijalnim poslodavcima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima o njihovim potrebama za sezonskim poslovima. Na štandu je bilo prisutno nekoliko mitrovačkih proizvođača voća, povrća i duvana, koji angažuju od 20 do 150 sezonaca.

Povezivanje sezonskih radnika sa poslodavcima sprovodi se u sklopu projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ koji Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) sprovodi uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GiZ). U narednom periodu očekuje se usvajanje novog zakonskog rešenja od strane Vlade Republike Srbije, koji će omogućiti pojednostavljeno angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi putem e-portala.

-Reforma će omogućiti da se konačno uredi oblast zapošljavanja u poljoprivredi, jer gotovo 95% sezonaca radi „na crno“, odnosno bez ikakvog ugovora. E-portal će omogućiti poljoprivrednicima da svakodnevno prijavljuju i odjavljuju radnike, za šta će izdvojiti manje od 10 minuta. Za jedan dan angažovanja radnika, troškovi poreza i doprinosa su fiksni i iznosiće oko 300 dinara. Sezoncima će biti plaćeno penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje za slučaj povrede na radu, a da se pritom ne brišu sa evidencije nezaposlenih, te i dalje imaju pravo da primaju naknadu iz fonda za nezaposlena lica ili socijalnu pomoć. Novi zakon, koji će stupiti na snagu početkom sledeće godine, podrazumeva i uspostavljanje registra sezonskih radnika, koji će olakšati poslodavcima nalaženje potrebnih sezonaca. Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, ovaj registar će voditi Agencija za ruralni razvoj, koja će u stalnoj koordinaciji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje raditi na povezivanju poslodavaca i sezonskih radnika na lokalnom nivou. Zainteresovani mogu da se jave Agenciji na telefon 610-573, svakog radnog dana od 8 do 12 časova – Petar Samardžić, direktor Agencije.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …