Wednesday , May 29 2024

RAZVOJ PČELARSKOG TURIZMA U SREMSKOJ MITROVICI

U Sremskoj Mitrovici organizovan je prijem za članove Kluba profesionalnih turističkih vodiča Slovenije. Delegaciju iz Slovenije primio je gradonačelnik Vladimir Sanader i njegovi saradnici Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj i Svetlana Sabo, direktorica mitrovačke turističke organizacije.

Razlog posete je saradnja u oblasti turizma, prvenstveno po pitanju ruralnog i pčelarskog turizma koji je danas trend kojem zemlje Evropske unije poklanjaju veliki značaj.

Mitrovačko fruškogorje ima ogroman potencijal za ove oblasti turizma, stoga su sastanku prisustvovali i članovi Udruženja pčelara “Pčelari Fruške gore” iz Grgurevaca i Društva pčelara “Jovan Živanović” iz Sremske Mitrovice. Oni su sa Slovencima razmenili iskustva u oblasti api turizma – urbanog pčelarstva, inkluzivnog pčelarstva i api terapije.

„Jedna o tema sastanka bila je urbano pčelarstvo, vrlo zanimljiva oblast pčelarstva, koja kod nas nije toliko primenjena, a značaj uzgoja pčela u gradovima je veliki, najviše zbog očuvanja raznovrsnosti zelenila. Za urbano pčelarstvo najviše se interesuju vlasnici restorana, koji žele da postave košnice na krovovima svojih objekata. Takođe, u evropskim zemljama, i gradske vlasti počinju da se interesuju za ovaj koncept koji može da obezbedi zanimljiv gradski api suvenir“ – Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

„Što se tiče kvaliteta meda proizvedenog u gradu, ne postoji razlika u odnosu na selo, jer pčele filtriraju sve što unesu iz okruženja, bilo da je zagađeno ili ne. Sve ostatke – rezidue, teške metale, pesticide, akumuliraju u svom masnom tkivu, tako da njihov krajnji proizvod ostaje čist. Kod pčelarenja u gradu problem mogu da budu komšije, zato se ovakav vid pčelarstva kod nas slabo praktikuje“, rekao je Milenko Vesković, predsednik “Pčelara Fruške gore”.

Dominika Koritnik, predsednica Kluba profesionalnih turističkih vodiča Slovenije, kratko je rekla da je na sastanku predstavljen rad njihovog Kluba, prezentovane su turističke edukacije koje su pripremili za turističke vodiče, kao i program „Apiturizam“.

„Iskreno mislim da bi ova regija koja je poznata po pčelarstvu i odličnim produktima bili zainteresovani i za razvoj apiturizma. Slovenija je po toj grani turizma, neću biti lažno skromna, prva u svetu i imamo dosta iskustva koje možemo i želimo da prenesemo“, rekla je Koritnik.

Pčelarenje može za ljude u gradu da bude neka vrsta hobija i prilika za beg od stresa, a pritom može da se obezbedi med za sopstvene potrebe.

Po završetku sastanka, za goste iz Slovenije organizovana je poseta znamenitosti Sremske Mitrovice i Sirmiuma, kao i Etno zdaniju “Zmaj od Noćaja” gde je domaćin priredio ručak i druženje.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …