Wednesday , May 29 2024

Regionalna konferencija za mlade poljoprivrednike

Regionalna konferencija za mlade poljoprivrednike održana je u Hotelu „Srem” u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije. Na konferenciji su predstavljeni IPARD fondovi za mlade poljoprivrednike, održana je i panel diskusija o uspešnim IPARD projektima u našoj zemlji.

Konferencija je održana u okviru projekta tehničke pomoći „Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike”, koji finansira Evropska unija.
Cilj konferencije je informisanje mladih poljoprivrednika o nacionalnom programu ruralnog razvoja i relevantnim podsticajima, procesu pregovora Republike Srbije i EU u oblasti poljoprivrede, kao i o podršci Evropske unije mladim poljoprivrednicima.

Proizvodnja zdrave hrane i bezbednost hrane sve su važnije teme čovečanstva – usled klimatskih promena, zagađenja, pandemije, zato je bitno da se svi ponašamo odgovorno. IPARD označava Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj, to je program Evropske unije, koji pomaže poljoprivrednicima u Srbiji da unaprede poslovanje: favorizuje upravo one koji posluju odgovorno.
Projekti EU namenjeni poljoprivrednicima u Srbiji podstiču korišćenje sredstava iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, unapređuju kvalitet proizvoda, te povećavaju njihovu konkurentnost na tržištu EU sa preko 500 miliona potrošača.

Potencijalni korisnici IPARD programa mogu biti: pojedinci – nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, poslovna udruženja, poljoprivredne zadruge. Minimalni i maksimalni iznosi povrata novca razlikuju se u zavisnosti od mere za koju su pojedinci i kompanije zainteresovani i kreću se od 5.000 do 2.000.000 evra.
Prisutni su se informisali o tome šta fondovi EU donose srpskoj poljoprivredi. Najavljen je i pripremi IPARD III (2021-2027), novi ciklus u kome će domaćim poljoprivrednicima biti omogućena dodatna sredstva

Među učesnicima bio je i Pevac Miroslav poljoprivrednik iz Manđelosa koji se trudi da posećuje ovakva dešavanja kako bi bio informisan i kaže: „Pogotovo da se obavestim u vezi nekih noviteta u okviru poljoprivrede, ratarske i povrtarske proizvodnje. To nam dosta znači, nešto novo saznamo, poljoprivreda je posao koji uvek može da se unapredi na neki način, da li putem fizičkog rada ili primenom nekih novih pesticida i ostalih sredstava.”
Predstavljeni su vidovi pomoći Evropske unije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Republici Srbiji i putem uspešnih priča IPARD podrške, koje su na konferenciji predstavili korisnici Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih.
Svi zainteresovani mogli su da prate prenos konferencije preko Fejsbuk stranice i da postavljaju pitanja u komentarima. Nakon izlaganja predstavnici IPARD agencije odgovarali su na pitanja i nedoumice u vezi sa IPARD merama, konkursima i njihovom primenom.

Proverite takođe

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. godini

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini u 2024. …