Friday , April 12 2024

SALAŠ NOĆAJSKI: SABOR ZMAJA OD NOĆAJA

U crkvenoj porti u Salašu Noćajskom, 18. septembra 2017. godine, održana je tradicionalna seoska manifestacija, 25. po redu, Sabor u slavu i čast Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja. Pre samog programa Sabora Njegovo Preosveštenstvo Episkop Šabački gospodin Lavrentije, sa sveštenicima Mačvanskog namesništva, održao je parastos Vojvodi i junacima Prvog Srpskog ustanka, a odmah zatim je i osvećen nedavno izgrađen zvonik hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Sabor Stojana Čupića tradicionalno okuplja veliki broj meštana, ali i posetilaca iz drugih mesta, koji smatraju da je negovanje tradicije bitno za ovo selo, ali i za njegove meštane. Domaćini Sabora su Mesna zajednica Salaš Noćajski i Crkvena opština Salaš Noćajski uz pokroviteljstvo Grada Sremska Mitrovica. Organizator kulturno-umetničkog programa je Centar za kulturu „Sirmiumart“.

„Ovogodišnji Sabor je zaista poseban za sve nas Salaščane, jer pored toga što ove godine ga održavamo po 25. put, imali smo i tu čast da ugostimo Vladiku Lavrentija koji je osveštao zvonik našeg hrama. Prisustvo Vladike je čitavom Saboru dalo jednu uzvišeniju i svečaniju notu i mi smo izuzetno zahvalni što je on posetio naše selo i prisustvovao jedinoj manifestaciji koja se u Salašu održava svake godine, evo već četvrtinu veka“, rekao je Dragoslav Čupić, predsednik saveta Mesne zajednice Salaš Noćajski. Čupić je dodao i da je za vreme Sabora od strane Crkvene opštine Salaš Noćajski dodeljeno dvadeset zahvalnica firmama i pojedincima koji su pomogli obnovu seoskog hrama i izgradnju zvonika.

„Podsetimo se da je Vojvoda Stojan Čupić bio desna ruka Karađorđa u ovom delu naše zemlje i nikada ne bi smo smeli da zaboravimo njegov lik i delo, zato mi je izuzetno zadovoljstvo i čast bila da vidim dosta mladih ljudi, bračnih parova koji su sa svojom decom došli na Sabor kako bi ih naučili ko je bio Vojvoda Stojan Čupić, naravno i da vide Vladiku, da im on prenese blagoslove, ali pre svega kako ne bi zaboravili našu istoriju, jer kako kaže psalmopojac David. „Ako zaboravim tebe Jerusalime, neka me zaboravi desnica moja“, rekao je sveštenik Nemanja  Živković u hramu Svetog velikomučenika Georgija Nemanja Živković.

Čast da svečano otvori Sabor pripala je Zoranu Miščeviću, zameniku načelnika Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu.

„Kroz menifestaciju kao što je Sabor sublimirana je sva težnja srpskog naroda, a posebno ovog dela severne Mačve da se priseti nekih starih, slavnih vremena i junaka.Vrlo je važno da znamo ko smo, šta smo i gde smo, jer za narod koji nema tradiciju postavlja se pitanje da li u opšte i postoji. Poštujući tradiciju poštujemo sebe, svoje pretke, ali i pokolenja koja tek dolaze“, rekao je Miščević.

U tradicionalnim viteškim igrama ove godine nadmetala su se četiri momka i to salaščanin Čupić Miloš, Šapčanin Čačić Marko, Dragorad Mašić iz Dublja i Aleksandar Krajišnik iz Majura koji je kao i na prošlom Saboru poneo titulu Vojvode mačvanskog.

U okviru kulturno-umetničkog programa, takozvanog „Mačvanskog prela“ nastupio je Dečiji hor „Sirmiumarta“, besednik Bojan Petrović, glumac Aleksandar Krstajić, FA „Branko Radičević“, guslar Vukman Boričić, Izvorna pevačka grupa „Drina“ iz Bogatića, kao i učenici OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“.

Stojan Čupić predstavlja jednu od najistaknutijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka kad je srpski narod ustao protiv turskog nasilja. Svojom hrabrošću, veštinom ratovanja i samopožrtvovanošću postao je ponos srpski i strah turski. Sjajnim pobedama nad Turcima ušao je u pesme Filipa Višnjića i ostao u narodnom predanju kao Zmaj od Noćaja. Pesma ga opevala kao neobično veštog vojskovođu u vreme kada su ponos i častan obraz junaka bili vredniji od samog života. Naročito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Klenju, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine …, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom. Pamti se da je bio pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. U mineju manastira Krušedol stoji: „Dok je sveta i veka, i dok teče Sunca i Meseca, svetleće ime Zmaja od Noćaja“.

Proverite takođe

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLjAVANI TRAKTOR ZA 2024. GODINU

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLjAVANI TRAKTOR ZA 2024. …