Wednesday , May 29 2024

SREMCI NA SAJMU VISOKOKVALITETNE HRANE

U prestonici zemlje koja hranu proizvodi s ljubavlju, s jedinstvenim spojem različitih kultura i ukusa, “Belgrade Food Show” je jedinstveno dvodnevno okupljanje kupaca, odabranih proizvođača i distributera premijum i visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda („specialty food“), prvi takav sajam i konferencija u Beogradu i jugoistočnoj Evropi. Ova dugo očekivana prilika za kupce i distributere da otkriju najbolje od srpske i regionalne proizvođače hrane, održana je  05-06. novembra u Hotelu “Crowne Plaza u organizaciji Asocijacije za promociju srpske hrane uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu, i zabeležila je veliku posećenost.

U izlagačkom delu, proizvođači su predstavili svoje najnovije proizvode od voća, povrća, mesa i mleka, što je bila jedinstvena prilika za kupce da upoznaju rastuću srpsku industriju visokokvalitete hrane, inspirativne preduzetnike i njihove neodoljive proizvode.

Konferencijski deo, otvoren za sve goste, bavio se ključnim temama kao što su globalni trendovi, perspektive srpske visokokvalitetne hrane, putevi do tržišta i prilike za izvoz, stavovi i očekivanja kupaca, priče o uspehu i dr.

Jedan od projektnih partnera, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, učestvovalo je na ovom Sajmu, sa željom da prezentuje najbolje proizvode određenih srpskih regiona, kao i proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom. Na štandu Ministarstva poljoprivrede “Ukusi Srema”, predstavili su se “Friški jazački sir” iz Jaska, “Vinarija Komuna” iz Rivice, “Palenta – Marčeta TRI-S” iz  Mačvanske Mitrovice i “Krompičice sitne ljute” iz Sremske Mitrovice. Podršku “Ukusima Srema” dali su Agencije za ruralni razvoj iz Sremske Mitrovice i Iriga.

-Bila je ovo odlična prilika da se naši, sremski proizvođači poljoprivredno prehrambenih proizvoda predstave na jednom ovako velikom i značajnom događaju. Zajedno sa kolegama iz Iriga pomogli smo našim lokalnim proizvođačima da prezentuju svoje proizvode, pronađu nove kanale prodaje, unaprede svoje znanje o svetskim trendovima u oblasti proizvodnje hrane, čuju priče o uspešnim i  neuspešnim poduhvatima i projektima, a ujedno predstavimo i potencijal ruralnog područja Srema u ovoj oblasti – Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

-Ovo je samo mali deo onoga što Sremski okrug nudi u oblasti proizvodnje hrane i pića, nadam se da će nam se uskoro pridružiti kolege iz celog Srema, kao i ostali proizvođači premijum hrane iz Sremske Mitrovice, Iriga, i ostalih sremskih gradova i opština, kako bismo celom svetu pokazali pravi potencijal “Ukusa Srema” – Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Opštine Irig.

Proverite takođe

Peti međunarodni sajam voćarstva

Na Beogradskom sajmu je 25. januara otvoren Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva Agro Belgrade  024. …