Friday , May 24 2024

ODRŽANO REGIONALNO SAVETOVANJE PČELARA U SREMSKOJ MITROVICI

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, 11. novembra 2018. godine, održano  je savetovanje pčelara Mačvanskog, Kolubarskog i Sremskog okruga.  Domaćin i organizator savetovanja bilo je Društvo pčelara “Jovan  Živanović” iz Sremske Mitrovice, uz podršku Agencije za ruralni razvoj  Grada Sremska Mitrovica. Predavanje je držao pčelar praktičar Goran  Tomić iz Kosjerića, a teme u okviru ovog regionalnog  savetovanja bile  su dobra pčelarska praksa, načini za povećanje prinosa meda odnosno  povećanju produktivnosti pčela, sa fokusom na prolećni razvoj i primenu  matične rešetke.

Okupljen je veliki broj pčelara, i mladih, početnika, ali i onih sa  višedecenijskim iskustvom, jer saveti u ovoj oblasti uvek i svima dobro  dođu, i ovaj posao uvek mora da se nadograđuje novim znanjem.
Jedan od ciljeva edukacije bio je i upoznavanje sa pčelinjim bolestima,  odnosno njihovom sprečavanju i suzbijanju, prezentovana je i korisna  stručna literatura, a poruka sa ovog skupa je da je potrebno češće se  sastajati na ovaj način i razmenjivati iskustva.

Početkom godine, Agencija za ruralni razvoj je mitrovačkim pčelarima  podelila i lekove i preparate (lek Varotom i preparat Forsatom B) u  vrednosti od 200.000 dinara. Srazmerno broju košnica, donacija je  uručena Društvu pčelara „Jovan Živanović“ iz Sremske Mitrovice i  Udruženju pčelara „Pčelari Fruške gore“ iz Grgurevaca, koji zajedno
broje oko 130 pčelara i raspolažu sa oko 3.500 košnica. Oba udruženja su  ostvarila i pravo na sredstva po konkursu koji Agencija raspisala, za  finansiranje programskih aktivnosti i unapređenje rada udruženja čija je delatnost u domenu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Proverite takođe

Peti međunarodni sajam voćarstva

Na Beogradskom sajmu je 25. januara otvoren Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva Agro Belgrade  024. …