Monday , June 24 2024

PETAR SAMARDŽIĆ: direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Za kvalitetniji život na selu

Vršilac dužnosti direktora Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Petar Samardžić nedavno je sa predstavnicima 10 udruženja građana potpisao ugovor o finansiranju njihovih aktivnosti u ovoj godini.

Za ove namene ukupno je bilo predviđeno 1,5 miliona dinara iz gradskog budžeta, a sredstva su dobila sledeća udruženja: Udruženje „Pčelari Fruške gore“ iz Grgurevaca (40.015), Udruženje odgajivača ovaca i koza „Sirmium“ iz Ležimira (150.000), Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Sremske Mitrovice (81.840), Asocijacija stočara Srema i Mačve iz Sremske Mitrovice (355.000 dinara), Udruženje odgajivača stoke „Farmer SM“ iz Sremske Mitrovice (50.000), Klub odgajivača ukrasnih i sremskomitrovačkih golubova „SREMSKOMITROVAČKI PREVRTAČ“ iz Sremske Mitrovice (36.500 dinara), Udruženje Ruralni Centar „Sova“ iz Sremske Mitrovice (85.100), Udruženje za zaštitu i odgoj sitnih životinja iz Sremske Mitrovice (120.000 dinara), Udruženju građana „Kanis“ iz Sremske Mitrovice (300.000 dinara), Udruženje povrtara „Ravnjanska kapija“ iz Ravnja (280.000 dinara).

– Za udruženja građana prošle godine bilo je opredeljeno 1,2 miliona dinara, a sada je 1,5 miliona. Završen je konkurs i isfinansirali smo 10 udruženja građana, a prilikom odabira uzeta su u obzir udruženja građana čiji su programi u funkciji ruralnog razvoja i unapređenja poljoprivrede. Agencija za ruralni razvoj će finansirati nabavku opreme za unapređenje rada tih udruženja i organizaciju manifestacija – navodi Petar Samardžić. Agencija za ruralni razvoj bi uskoro trebala da raspiše i konkurs za sufinansiranje investicija za nabavku materijala za povrtarstvo i za organsku proizvodnju.

– Tu meru smo utvrdili, jer moramo da vodimo računa da se ne dupliramo sa merama Pokrajine i Ministarstva i zato moramo da dobijemo saglasnost Ministarstva. Opredelili smo 2.300.000 dinara za nabavku materijala za povrtarstvo i 200.000 dinara za organsku proizvodnju, jer nemamo puno proizvođača koji se bave ovim vidom proizvodnje, ali se nadam da će se broj organskih proizvođača povećati – kaže direktor Petar Samardžić.

Nedavno su javnosti predstavljeni i sajtovi tri seoska proizvođača, čiju izradu je finansirala Agencija za ruralni razvoj. Podržana su tri proizvođača iz mitrovačkih sela: Srđan Solarević, vlasnik destilerije „Kazanče“ iz Bešenova, Dejan Jovanović, proizvođač domaćih proizvoda od paprike „Krompičice sitne ljute“ iz Mačvanske Mitrovice i Danijel Mimić iz Martinaca, vlasnika pilane „Breza“.

– Troškove registracije domena, troškove izrade, smeštaja i održavanja stranica snosi Agencija za ruralni razvoj. Ova tri mala mitrovačka proizvođača dobila su veb prezentacije godinu dana na korišćenje, a po isteku ovog perioda proizvođačima će biti ponuđeno da preuzmu obavezu plaćanja usluge održavanja internet stranice po vrlo povoljnim cenama ili da ih ugase, ukoliko se ovakav vid promocije i prodaje pokaže kao neefikasan.

Na ovaj način možemo da im pomognemo da svoj proizvod približe kupcima, da domaće proizvode sa naših prostora učine korektnim i bližim kupcima. Ponosni smo što na ovaj način možemo da pomognemo našim seoskim preduzetnicima da lakše prodaju svoje proizvode, i da učinimo domaći proizvod konkurentnijim i bližim kupcu – kaže Samardžić.

IZVOR: www.m-novine.com

Proverite takođe

Sremci na Poljoprivrednom sajmu u Komendi: Iskustva iz Slovenije

Pre deset dana Mitrovčani su ugostili poljoprivrednike iz slovenačkog grada Komenda, u okviru nastavka saradnje …